Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Търговище

Търговище е разположен в Дунавската равнина и е областен град. Намира се северно от Преславската планина и е с надморска височина от 170 метра. Градът е близо до няколко изходни пунктове на България като Варна и Русе. Тази близост го превръща в стратегическо кръстовище. Релефът е предимно средновисок и активно се развива земеделие и индустрията. Търговище предлага идеални условия за развитие на бизснес, туризъм, инфраструктура и други. Климатът е умереноконтинентален, с типични североизточни ветрове през зимата, а летата са доста горещи и сухи.
Територията на Търговище е населяване още от времето на каменната епоха. Открити са останки от тракийски селища, римски и ранновизантийски останки. В района има и разнообразие от забележителности и прекрасни хотели, които приемат гости целогодишно
Славейковото училище в Търговище е част от историята на града. Името му идва от Петко Рачев Славейков, който през 1863 година преподава в града и участва активно в оформлението на школото. Официалното откриване е през същата година, а по този повод Славейков пише статия във своя вестник „Гайда“. Сто години по-късно училището става музей и в него са изложени предмети, свързани с историята на Търговище. Особен интерес предизвикват въстановките на определени исторически събития, които се правят всяка година, както и автентичната класна стая от старите класни училища . За гостите е създадено и интересно ретро ателие, в което всеки може да се преоблече и да се върне в миналото.
Регионалният исторически музей в града е създаден през 1951 година и днес е със статут на общински. Музеят има шест основни раздела и във фонда се съхраняват предмети от различни епохи, които често гостуват в страната и чужбина. Най-известно е Кралевското златно съкровище, което няма аналог в световната история. В музея е представена темата за Ескиджумайския панаир, които някога е бил с международно значение. На него се осъществявала голяма част от търговията в Османската империя и по-късно в Княжество България.
В Регионалния музей има три главни експозиция. Археологическата е разположена в сградата на училището „Хаджи Руси“ обхваща времето до Средновековието. До село Овчарово е открита култова сцена с голямо значение. Етнографската експозиция се намира в Хаджиангеловата къща и там са разкрити битът и традициите на местното население.
В района на Търговище се намира древната крепост Мисионис, която е част от Стоте национални туристически обекта на България. Според историците този древен град е съществувал още по време на Античността и е съществувал чак до 15 век.
Първите останки са намерени през средата на 20 век и са отнесени към времето на хан Крум. Открити са останки от крепостни стени, кули бойници и две базилики, порта от 12 и 14 век. По-късно са намерени и много предмети и керамика от тракийски пластики, римски и некрополи от средновековието. Някога градът е заемал 120 декара, а по-късно през 14 век- 700 декара. През вековете на своето съществуване Мисионис е изпълнявам важна търговска и военна функция. По време на Първата и Втората Българска държава е отбранявал границите и.
За съжаление, този невероятен за времето си град е унищожен по време на завладяването на България от Османската империя. Но историята не е заличена до днес и останките помнят славните дни на този многовековен град.
 

Хотели в Търговище

Горещи оферти